Close

7. februarja, 2018

Kako doseči – in obdržati telesno transformacijo – dolgoročno?

Ste kdaj v preteklosti že shujšali?

Ste se kdaj tudi zredili nazaj? Ali še čez prejšnje stanje?

Ste poskusili že vse, pa nič n delovalo …

Ste se raje sprijaznili, da takšni “pač ste”?

Če celo življenje živimo v telesu, ki so ga oblikovale dosedanje navade in le-tega želimo drastično spremeniti v drugačno obliko, to sicer s trudom in voljo lahko spremenimo, vendar le za omejen čas. Kot pravijo, navada je železna srajca in prej kot slej, se bomo vrnili v stare vzorce, življenje in navade, če spreminjamo telo le površinsko, metodično – LE s prehrano in telesno aktivnostjo.

Zakaj le?

Skoraj 80% uspeha leži  treningu in transformaciji: vašega uma – ter lastne samopodobe. Uspešna dolgoročna sprememba življenjskega stila zahteva korenito spremembo oz. prilagoditev obstoječe samopodobe.

Je to sploh možno? Volk dlako menja, kože ne.

Ali pač?

Od rojstva naprej začnemo dobivati povratne podatke o tem kako izgledamo,  kako se obnašamo, kdo smo. Vpliv socialnega okolja, primarno staršev, igra bistveno vlogo pri samopodobi otroka, predvsem zaradi tega, ker še ni dovolj kompetenten, da bi ustrezno ocenil resničnost teh podatkov. Kot govori dr. M. Maltz v knjigi Psiho-Kibernetika, se dejanja človeka, čustva, vedenje in navade vedno skladajo z njegovo samopodobo.

Samopodoba, prepričanja in vzorci se se pri hitrih transformacijah telesa ne spremenijo v tej meri, da bi pridobljeno zunanjo podobo lahko tudi dolgoročno obdržali – saj se ne sklada s prepričanjem, o tem kdo smo, kakšna so naša načela in kako smo živeli do zdaj.

Pri ljudeh, ki se že leta borijo s prekomerno telesno težo in je njihovo telo, počutje ter razmišljanje edino, kar poznajo, pride s spremembami življenjskega sloga tudi strah o osebni identiteti.

Kdo bom jaz, če ne bom več isti?

Eden od pionirjev psihologije samopodobe, Prescott Lecky, si je osebnost zamislil kot sistem idej, ki se morajo skladati vsaj navidez. Ideje, ki se ne skladajo, zavržemo, če v njih ne verjamemo – hkrati pa ravnamo v redu s tistimi, ki so skladne z našimi trenutnimi prepričanji o sebi ter svetu.

Vaše trenutne navade, prehranjevanje, vrednote, se torej popolnoma ujemajo s prepričanjem in mnenjem o sebi. Trenutna fizična podoba, kar vsak dan počnete ter odnosi z drugimi ljudmi so direktno zrcalo vaše notranjosti. Velikokrat se etiketiramo s svojimi dejanji – če ti, recimo, ne uspe držati nobene diete, ne pomeni, da si nesposobnež, temveč da je ena izmed tvojih prioritet med drugim tudi redno uživanje v prehrani, ki telesu ne pomaga do boljšega zdravja; razdelitev časa med opravila, ki ti ne pomagajo v smeri cilja; nimaš dovolj dobrega razloga za spremembo, ali se morda le vedno lotevaš napačne metode, itd.

Prvi korak k spreminjanju samopodobe in pot do uspešne transformacije je iskanje negativnih oznak, s katerimi se opisujemo in njihovo ustrezno preoblikovanje. Največkrat so ta prepričanja blokade oziroma ovire na poti, zaradi katerih ne naredimo to kar bi morali, kljub temu, da vemo kaj je dobro za nas.

1. Najprej moramo ugotoviti, kaj se skriva za zgodbami, ki si jih govorimo: 

Ne morem shujšati – V hrani ne iščem le vira energije za podpiranje svojega telesa, temveč tudi nagrado in tolažbo.

Nimam časa za trening in gibanje – svojega telesa ne cenim in mu ne želim posvečati časa.

Ne morem se spremeniti, takšen sem – ne želim delati na sebi, ker me je strah, kakšen bom drugačen in kako bodo na mene gledali drugi.

2. Nato lahko te zgodbe obrnemo sebi v prid: 

Nič mi ne uspe – Vedno znova se potrudim.

Ne znam kuhati – Rad imam preproste načine priprave hrane.

Imam šibke roke in ne morem izvajati vaj – Začel bom z lažjimi vajami in postopoma in gradil na moči.

Nimam časa za trening in gibanje – našel bom način, da v svoj urnik umestim čas za vadbo, saj sem zaradi zasedenosti sposoben dobre organizacije.

Ne morem shujšati ker preveč rad jem – nagrado in tolažbo bom poiskal drugje.

Družina me ovira – Poiskal bom način, da sledim svojim željam in se ne pustim zmotiti.

Kaj je razlog, da še niste začeli nečesa kar si že dolgo želite?

Katera zgodba je tista, ki vas drži v varni coni udobja? 

Kaj boste naredili že danes, da začnete obračati zgodbe sebi v prid in živeti bolje? 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.