Close

6. oktobra, 2016

Znaš poslušati svoje telo?

»Tvoje telo, njegovo zdravje, vitalnost in velikost le-tega so večinoma direktno odvisni od tega, kar počnete z njim – kako ga hranite, kako ga uporabljate, koliko ga premikate, koliko mu namenite počitka, okolju, ki ga izpostavljate in še veliko več.
 
Prevečkrat jemljemo svoje telo za samoumevno. Menimo, da smo do njega upravičeni in mu namenimo pozornost le takrat, ko nekaj ne deluje. Je edini kraj, v katerem moramo živeti in nismo naučeni kako deluje, kako skrbeti zanj, kaj je ključnega pomena za njegovo delovanje in vitalnost in kaj lahko storimo sami, da to izboljšamo.
Če s telesom nimamo težav, nam zanj ni dovolj mar, da bi se mu posvečali s pozornostjo, ki si jo zasluži.
 
Naš nasvet je, da postanete pozornejši na to, kako se vaše telo počuti. Kako se odziva na različne vplive, kaj je tisto, ki mu daje dober občutek in pod kakšnimi pogoji se počuti slabo.
Poznate pregovor – brez žalosti ni veselja? Popolnoma enako pa velja tudi v obratnem smislu. In žalostno je, da veliko od nas ne ve, kako je, ko se počutiš popolnoma ‘fit’: močno, zdravo, energično. Marsikdo ne ve, da se lahko počuti še veliko bolje, kot se v tem trenutku.
 
Ko se počutiš otopelo, se vprašaj – zakaj? Ko imaš napihnjen trebuh, se vprašaj – kaj je privedlo do tega? Ko dobiš glavobol ali te napenja, ali ko ne moreš spati, ko se zbudiš utrujen, ko bi naenkrat sredi jutra ali popoldneva najraje kar zacumal, ali ko dobiš krče v trebuhu – le vprašaj se, zakaj je temu tako. Natančneje si oglej hrano, ki jo uživaš. Je procesirana, ali je bogata s hranili? Prevladujejo ogljikovi hidrati, maščobe ali beljakovine? Si dobro spal ali je bil tvoj spanec moten? Je bil dolg ali kratek? Si pod stresom ali živiš dokaj mirno? Si tisti dan svoje telo veliko premikal ali si večinoma sedel? Si bil dobre ali slabe volje? Si se tisti dan veliko pritoževal, ali si bil hvaležen in pozitiven?
Poslušaj šepet svojega telesa, preden si prisiljen poslušati njegove krike. Če tvoje telo ne izgleda, kot da je kakorkoli pokvarjeno, še ne pomeni, da ne potrebuje ljubezni, pozornosti in nege.
 
Način, po katerem deluje naš zdravstveni sistem, nam je vcepil mišljenje, da naše telo potrebuje nego le, ko ni dobro. Da odsotnost opazne bolezni pomeni, da smo zdravi. Slednje je lahko daleč od resnice. Veliko od nas ne funkcionira, kot bi moralo. In ker ravno nismo v sozvočju z našimi telesi, ostajajo znaki spregledani.«

 

Članek ni moje delo in je prevod objave iz strani Muscle Nerds. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.